Programa: |
Modificacions introduïdes en la normativa de l'IVA aplicables a partir d'l'1 de juliol, relacionades amb la tributació de les vendes a distància, tractament específic per a les empreses mediadores en el comerç electrònic, vendes on-line, i prestacions de serveis intracomunitaris.
El comerç electrònic i la venda a distància de mercaderies han experimentat un creixement exponencial a la UE i a tot el món, conseqüència dels avenços tecnològics de les últimes dècades. Cal tenir en compte, a més, la creixent involucració de les plataformes de compravenda en aquest tipus de vendes, que pot comportar majors complexitats.
Les normes vigents en l'IVA, en particular, sobre la importació de béns comercials pels consumidors finals, i respecte de les vendes a distància, han quedat desfasades, ja que són anteriors a aquests avenços tecnològics. A més, en la pràctica, la correcta aplicació de l'IVA en les vendes a distància es presenta complexa des del punt de vista administratiu, ja que els proveïdors han de tenir en compte que cada país compta amb tipus impositius, models tributaris i periodicitat diferents, així com un procediment administratiu per al registre que pot demorar-se en el temps.
Davant d'aquesta situació, la Unió Europea es va proposar adaptar el marc jurídic-fiscal per millorar el comerç intracomunitari, protegir les empreses de la UE davant l'avantatge que el sistema proporcionava a proveïdors de tercers països; així com per optimitzar la recaptació i combatre el frau en aquest sector cada vegada més important.
Les normes a què es fa referència s'aborden mitjançant directives comunitàries traslladades a Espanya per mitjà de Reial Decret 7/2021 de 27 d'abril (BOE del dia 28), amb entrada en vigor el 2021.07.01. A més, es modifiquen diversos reglaments comunitaris, Reglaments que són de directa i obligatòria aplicació, sense que sigui necessària la transposició a la normativa interna.
En el curs, es plantegen les novetats introduïdes en la normativa de l'IVA, que afecten les vendes a distància, vendes on-line, vendes a consumidors finals que possibiliten les plataformes o interfícies digitals, importacions de béns d'escàs valor, prestacions de serveis intracomunitaris que tenen com a destinataris a consumidors finals, així com determinats lliuraments de béns interiors. Així mateix, es tractarà sobre les noves finestreta OSS i IOSS, que fan possible declarar l'IVA d'operacions internacionals des de l'Estat on està establert o identificat el proveïdor dels lliuraments de béns o de les prestacions de serveis.
|